Stjern- klinikken Behandlings- tilbud Om meg & referanser Kontakt Blogg Kurs ASEA / RENU28 Stjern_art Logg inn KONTAKT MEG

Bare en ting kan bekjempe et virus - Immunforsvaret ditt!

corona immunforsvar virus Mar 22, 2020

Det er bare en ting vi vet som virkelig kan bekjempe og vinne kampen mot et virus: det er vårt eget immunforsvar.

Her har jeg samkjørt informasjon fra noen kilder jeg ser på som fornuftige, for å gi muligheten til de av dere som er interesserte i å oppdatere seg med kunnskap om immunforsvar og virus.

Hvordan fungerer immunforsvaret?

Immunforsvaret vårt har immunceller som sirkulerer gjennom blodet vårt og som beveger seg inne i blodkarene for å lete etter signaler og være på vakt om problemer fra celler i kroppen. Når immuncellene mottar nød-signaler, mobiliserer de seg raskt, beveger seg fort og finner veien gjennom celler og vev til de kommer til stedet der skaden er. Det er to typer kommunikasjonssystemer som immunceller bruker for at de skal vite hva de skal gjøre.

(1) Det medfødte immunforsvaret bruker Redox-signaler som kommer fra skadde, oksidativt belastede celler (stress) og fra aktiverte cytokiner (nødsignaler) for å lokalisere hvor de skadde cellene befinner seg (eksempel er når vev blir betent og rødt).

(2) Det adaptive immunforsvaret har opparbeidet seg en liste over mulige trusler (som tidligere har kommet inn i kroppen din) som det bruker til å identifisere inntrengere. Når de identifiserer en "inntrenger", iverksetter de bekjempelse og opprydding av skadde celler. Ofte må millioner av celler bli skadet før en betydelig immunrespons skjer og inntrengerne blir identifisert.

Hvordan dreper immuncellene virus?

Immuncellene iverksetter en stor kaskade av reaksjoner med oksidativt «sprengstoff» som er laget av en spesiell kombinasjon av de samme redoks-signalmolekylene som brukes til å sende nødssignalet (cytokiner).

For de teknisk kyndige inkluderer disse redoks-signalmolekylene Hydrogenperoxide (H2O2), Hypoklorous Acid (HOCl), Superoxide (O2 * -), og andre hypochloritioner og reaktive oksygenarter (ROS). I riktig kombinasjon kan disse være enten betennelsesdempende eller dødelige og inflammatoriske (dreper celler og virus). Den kjemiske redoks-balansen er det som gjør forskjellen.

Hva er en cytokin storm?

Nødssignalene, cytokinene, hjelper immuncellene til å gjenkjenne hvor de skal gå. Hvis immunforsvaret blir altfor mye stimulert, kan det begynne å skade friske celler, skape unødvendige nødsignaler (oksidativt stress). Disse signalene skaper igjen flere cytokiner, som kaller til enda sterkere immunrespons, og det hele eskalerer til et unødvendig angrep. Balansert redoks-signalering er nødvendig for å rydde opp i ting. Noen ganger kan immun-suppressorer bli brukt av helsepersonell for å bremse opptrappingen for å dempe cytokin-kaskaden. Alvorlige allergiske reaksjoner involverer ofte cytokinstorm.

Hvordan fungerer et virus?

Misjonen et virus har er å levere sitt eget DNA eller RNA inn til en verts-celle, din celle, så det kan bli kopiert. Virus kan ikke gjøre noen ting uten en vert. Det er ikke levende i den form vi er. Virus er små pakker med genetisk materiale som i første omgang fester seg til en celle. De har funnet at COVID-19 har «kroner» som helst fester seg til celler i lungene våre.

Virus har evnen til å ta en bit av celleveggen til verten. De tar på en måte en hudflik av celleveggen og pakker seg inn i den. På den måten blir det vanskeligere for immunforsvaret å kjenne igjen viruset. De går «under radaren».

Deretter borer det seg vei igjennom cellen og inn i cellekjernen. Hver eneste dag så foregår det i cellekjernen din ny oppbygging av nye celler. Cellekjernen din er på en måte som en kopimaskin. Gamle og syke celler dør i kroppen din hver eneste dag, og for at du skal fortsette å leve og utvikle deg, lages det konstant nye celler som overtar jobben etter de gamle og syke. Viruset har som misjon å kopiere seg. Siden viruset selv ikke har en kopimaskin, så vil det ta over kopieringsmaskina di. Det betyr at du selv ikke lenger har tilgang til den, du kan ikke bygge deg selv opp på ny lenger. Og det er ikke bra.

Så viruset kopierer seg, de poder seg inn i vår DNA-koding. Det tar for seg av ting inne i cellekjernen og modifiserer seg slik at det kan komme ut av cellen og gjemme seg for immunforsvaret ditt. Når denne prosessen er fullført, vil cellen din normalt dø. Viruspakker har forskjellige former. Coronavirus ser for eksempel ut som en liten ball med pigger som kommer ut (som en krone – det er der viruset har sitt navn fra). På enden av piggene er det molekylære maskineriet som brukes til å feste (som en sikring) til cellemottakere og til å injisere genetisk materiale inn i cellene med. Når cellen er infisert og aktivert, kan den produsere mange millioner eksemplarer av det samme viruset. Disse virusene fyller og ødelegger cellen, og sender millioner av virus ut som deretter kan infisere andre celler.

Noen virus vil på en måte gå inn i dyp søvn ute i kroppen din og bare ligge der og vente. Venter til du blir eldre, svakere, eller til du har mangler på viktige næringsstoffer eller til du opplever stressede situasjoner. Det er litt av årsaken til at mange av oss blir syke under stressa perioder i livet. Da kommer de ut.

Immunforsvaret oppdager nødsignalene fra cellene og blir kalt inn til hjelp. Hvis immunceller kan identifisere virusene, vil det adaptive immunforsvaret deretter arbeide for å ødelegge dem.

Hva svekker immunforsvaret vårt? Mottakelighet for virus.

Under en viral invasjon må immunforsvaret vårt være bevæpnet for å drepe bokstavelig talt billioner av virus. Enhver svakhet i forsvaret vårt kan skape masse smerter og plager i organer og vev. For å vinne, bør vi unngå ting som vil svekke forsvaret vårt.

  1. Alder – det er ingenting du kan gjøre med at du blir eldre. Eldre mennesker har som regel et tregere immunforsvar og er derfor mer utsatt for mer alvorlige konsekvenser.
  2. Næringsstoffer – det er mange sammenhenger mellom mangel på næringsstoffer og helsen til immunforsvaret ditt når det gjelder mottakelighet for virus, men det er ikke mye fokus på det i forskningssammenheng, ennå. Forskning viser at virus blir mer virulent – får større evne til å infisere verten, her: mus, som har mangel på selen og Vit E.
  3. Genetikk – du kan ikke gjøre mye med dine gener, men du kan gjøre mye med miljøet du vokser opp/lever i. Dette feltet kalles epigenetikk, men jeg skal ikke si mer om dette akkurat her.
  4. Helsa til immunforsvaret ditt- Hvis immunforsvaret ditt er svakt, jo mer mottakelig er du og jo større og alvorligere kan komplikasjonene ved smitte bli. Mikrofloraen som befinner seg på kroppen din, har stor innvirkning på immunforsvaret ditt. Så når du spiser antibiotika eller steriliserer kroppen din for mye, øker sjansen for å få infeksjoner. Steroider, antibiotika, antihistaminer, mange smertestillende midler, medisin, kjemoterapi kan alvorlig svekke immunresponsen og bremse bekjempelsen. Det er veldig lurt å unngå slikt med mindre det er absolutt nødvendig.
  5. Kronisk sykdom – hvis du har en kronisk sykdom er du i utgangspunktet mottakelig i større grad (fordi kroppen din er i utgangspunktet opptatt med å jobbe med det kroppen din allerede sliter med av utfordringer).
  6. Stress – er med på å svekke helsa til immunforsvaret ditt.
  7. Søvn – sover du for lite eller har for dårlig kvalitet på søvnen, vil dette tappe immunforsvaret ditt
  8. Overflod av karbohydrater og sukkerholdig mat øker blodsukkeret, selv om dette gir energi, vil for mye av det forårsake betennelse og problemer i blodkarene, som kan forvirre signalene fra immunceller og / eller kan føre til at immunforsvaret overreagerer.

Hva trenger immunforsvaret vårt for å ødelegge virus?

Vitamin C – Er antatt å være det viktigste antivirale næringsstoff. Det korter ned tiden du har en forkjølelse.  Korter ned tiden for enkelte lunge-infeksjoner. Det kan hjelpe på mottakeligheten av å få en infeksjon generelt. Det kan også øke antall hvite blodceller. Det gjennomføres en studie i Kina akkurat nå på vitamin C. Hvor folk som har fått viruset, får intravenøst 24.ooo mg vitamin C hver dag i 7 dager. Det skal bli interessant å se resultatet av den studien.

Når du får en virus-infeksjon, vil vitamin C i kroppen din minke. Og derav blir det færre hvite blodceller, som er til fordel for viruset så klart.

Vitamin C har en tendens til å oppregulere enkelte hvite blodceller som kalles Dreper-T-celler. Vitamin C må vi ha for å lage interferon. Interferon stopper virus ved å drepe den cellen som viruset har infisert. Vitamin C finner du i mat. Veldig mye i surkål! Paprika, grønnkål mm.

Vitamin D: Forskning har vist at mangel på vitamin D kan bidra til dårlig immunforsvar Virus har evnen til å nedregulere reseptoren for Vitamin D. Og virus slår ofte til når vi er lavest på Vitamin D; på slutten av vinteren på den nordlige halvkule.

Også magnesium, sink, selen, kobber, vitamin A, B12, D3, E og andre. Også aminosyrer i proteiner er nødvendige for å bygge og reparere skadde celler.

Folater (i grønnsaker) er også nødvendig for å bygge DNA og nerve-kommunikasjon. Ingenting kan erstatte viktigheten av disse! Frukt og grønnsaker. Bruk dem rå i salater eller lag smoothies. Den perfekte blandingen av mikronæringsstoffer og pre- og pro-biotika finnes i friske rå grønnsaker (dyrket i god jord). Uten dem vil ikke immunforsvarets hær ha de forsyningene det trenger for å vinne.

Flavonoider - Som finnes i planter med friske farger. Altså nok frisk frukt og grønnsaker.

Tren, beveg deg – det er vitenskapelig bevist at bevegelse styrker hele kroppen, også immunforsvaret.

Kan immunforsvaret mitt drepe Coronavirus?

Immunforsvaret er egentlig det eneste som vil kunne drepe viruset når det først er inne i oss. Vi må ha et fullt fungerende immunforsvar for å gå av med seieren!

Utdanning om hva vi har med å gjøre er viktig.

Vi kan og vil slå dette viruset, slik vi har gjort gjennom hele historien. Å ha et sterkt immunforsvar er nøkkelen! Vær så sunn som du kan være. Ta gode valg for kroppen din.

Immunforsvaret kan kjenne igjen opp til 9 billioner fremmede bakterier og virus. Et helt fantastisk system. Husk at COVID-19 er et nytt virus, så immunforsvaret ditt vil ikke kunne kjenne det igjen. Det må starte med å bygge antistoffer mot det, starte helt fra starten av å bygge opp immunitet. Så det viktige spørsmålet er hvordan kan jeg hjelpe og støtte immunforsvaret mitt best mulig? Ikke gjør immunforsvaret ditt dårligere i alle fall.

Ikke glem:

Psykologisk stress tapper immunforsvaret. Snakk med noen om dine bekymringer eller dine følelser. Få nok frisk luft. Vask hendene dine Hold deg hjemme så mye som mulig.

Følg regler i forhold til endret livsstil. Reglene som er satt nå, har til hensikt å forsøke å minske smitten slik at vi tar den på langs heller enn at mange skal bli smittet på en gang. Ta hensyn til andre – selv om ikke du er i fare for hverken å bli smittet eller syk, vis forståelse og ta ansvar for andres ve og vel.

Håper dette ga deg noe av verdi.

Kilder

Johns Hopkins Medicine

Dr. Eric Berg

Dr. Gary Samuelson

Dr. John Campbell

WDDTY - What Doctors Don`t Tell You

NB! Ingenting av denne informasjonen erstatter legens anbefalinger.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.