Stjern- klinikken Behandlings- tilbud Om meg & referanser Kontakt Blogg Kurs ASEA / RENU28 Stjern_art Logg inn KONTAKT MEG

Kjære kroniker - svar på kronikk i Adresseavisen

Kronikken til ungdomsskoleeleven skrevet av lærer L.Bergersen i Adresseavisen i desember 2016, inspirerte til en oppfølger til deg som jeg møter hyppig i min jobb. Den er til deg som er ung eller eldre, som lever en hverdag med flere utfordringer enn du føler du takler.

Du befinner deg i en fase i livet hvor du har prøvd det meste for å bli og ha det bedre. Du har utallige ganger kjent på fortvilelse, oppgitthet og frustrasjon og like etterpå vært full av håp etter gode råd. Derpå følt håpløshet og skuffelse da rådene ikke «virket» på deg. Du er på søken, vil finne ut hvorfor du sliter i livet, eller du er den som finner unnskyldninger og dytter skyld over på andre. Det er vanskelig å finne seg til rette i livet. Noen dager har du det ok, de fleste dager er pyton. I over 14 år har jeg hatt gleden av å hjelpe, motivere, bevisstgjøre og endre liv til slike som deg. Når vi steg for steg erfarer at din hverdag blir lettere og lysere, når de positive refleksjonene er i flertall, når vi vet vi kommer i mål, da er gleden stor.

Dagens kroniker skal helst være full av håp for løsninger, trylle fram ressurser, opptre med smil, takke ja til invitasjoner, ha struktur i et ryddig hus og  «lufte» seg selv med en gåtur langs Ladestien. Det er ikke enkelt – ikke om du er langtidssykemeldt eller pensjonist og har «all verdens tid» til å gjøre deg frisk og søke hjelp eller er skoleelev som gjør ditt ytterste for å henge med. De aller fleste som gjennom lengre tid har samlet opp utfordringer så store eller så mange at kroppen har sagt stopp og servert en kronisk diagnose som takk, vil oppleve at jo flere krav man føler samfunnet, venner eller familie stiller – jo lengre kommer man bort fra den man innerst inne egentlig ER.

Jeg skriver til deg fordi jeg har jobbet i mange år med deg som venter i det lengste med å oppsøke slike som meg, fordi alle andre muligheter skal prøves ut først. Jeg har opplevd kroniske symptomer fordufte litt etter litt, etter iherdig innsats, tilrettelegging for reparasjon og en dyptgripende bevissthet om eget liv. Takknemligheten som gryr fram i prosessen, både fra deg og dine familiemedlemmer kan ikke beskrives. Jeg har erfaring nok til å vite at i alle tilfeller kan mye endres til det bedre. Vil du ha noen råd på veien?

Jeg har møtt deg, den nydelige flinke studenten som leverer plettfritt skolearbeid, alltid stiller opp for sine venner, er pliktoppfyllende, blid, tilgjengelig, fysisk aktiv og som spiser den sunneste mat som er å oppdrive. Jeg har jobbet med deg som har rundet 45 og 60, som i hele ditt liv har stilt deg bakerst i de fleste køer, som har lagt til rette for alle. Deg som har opplevd liten støtte, forståelse og respekt. Deg som har møtt motgang og utfordringer større enn du trodde du kunne takle. Deg som har snublet i selvmedlidenhets-gropa, som har mistet venner og skylder på alt annet enn deg selv. Deg som flere ganger har funnet ut at livet ikke er verd å leve og som i siste liten varsomt har blitt sparket tilbake. Deg som sitter med skyldfølelse og sorg, deg som trosser alle råd og magefølelse, eller tilbragt for mange år i arbeid du mistrives i. Deg som iherdig trekker på deg maska om morgenen, tyner deg gjennom arbeidsdagen, svelger tårer og slitenhet for så å ende opp som et slakt etter middag klar for samme rotterace i morgen.  Jeg har jobbet med sutrete damer, motløse ungdom, frustrerte og sinte menn, bitre mødre, håpefulle alvorlige diagnosetilfeller, flinke piker og barn som ikke håndterer dagens stress og blir «vanskelige».

Felles for dere er at dere har glippet taket i dere selv. Den unike deg, som er god nok som den du ER. Du kan finne DEG igjen! Jeg som terapeut brenner for å minne deg på helheten i alt. Jeg minner om det du har glemt, viser deg bruddstykker av din misjon, hjelper deg i balanse, bevisstgjør hvorfor du har valgt som du har, dersom du er klar. Du har ansvar for ditt eget liv. Du som er venn; vær en som motiverer, inspirerer til endring, en som med kjærlig ærlighet forteller ut ifra din beste intensjon hvordan og hva du tror kan være til hjelp. Vær en som minner om det som er bra, en som ikke blir med på synes-synd-på-meg-selv-følelsen, men som varlig snur til noe konstruktivt.

Livet er en skole. Vi har alle valgt fag satt sammen ut ifra vårt behov for kunnskap og erfaring. Noen skal lære om økonomi, andre om kjærlighet eller sykdom, smerte, sorg, tap, overflod, krig, samarbeid eller tilstedeværelse. Vi er alle i samme båt, og vi er her for hverandre! Vær en som SER ditt medmenneske, en som respekterer andres vei og som kan være en konstruktiv medspiller mot målet i puslespillet om livet. Dette er noe vi alle kan gjøre for en bedre hverdag:

Øv deg på å be om og ta imot hjelp. Se det gode i de som ønsker å bidra. Ikke alle evner å se det beste for deg, men de fleste gjør sitt ytterste. Det kan også være at du selv ikke evner å se løsningen som blir presentert fordi du trenger litt mer tid.

Enhver leksjon bringer med seg et positivt utfall, det krever øvelse å se eller kjenne på dette, ha tålmodighet og tid til refleksjon.

Glem ikke – at selv på din verste dag, er det noen som kan ha det verre enn deg. Velg tanken at du ikke får større utfordringer enn du kan takle – bruk den til å vekke viljestyrke.

Ta ansvar for kroppen. Beveg deg, sov nok, velg ok tanker, pust! Putt i munnen det som gir best energi, vær med dem som gir deg positive følelser. Vær kreativ, se løsninger og lær deg å lytte til hva kroppen og følelsene dine kommuniserer til deg.

Vær ærlig overfor deg selv og dine venner på hva du føler og tenker. Ikke gjem deg – vis din sårbarhet, tro, håp og be om at løsninger skal manifesteres. Da må du også evne å se, lytte og føle når en mulig løsning ligger for dine føtter. Den kommer gjerne forkledd og sjelden slik du ønsker.

Vær DEG. Alle er unike, din vei er unik. Den bringer deg gaver og utvikling som du trenger å ha med deg. Selv om ikke du ser hvorfor nå, så vit at noe som er mye større enn deg, eksisterer i og rundt deg. Dette «noe» gjør at hjertet ditt slår, at maten du spiser fordøyes, at cellene leger sår, at du puster og generer energi. Du er en del av noe fantastisk, du ER fantastisk og dette «noe» gjør hva det kan for at du skal ha det bedre, hvert eneste sekund. Dette «noe» skaper deg og er avhengig av din bevissthet og dine valg om hva du foretar deg, hvem du er og det du ønsker for ditt liv.

Jeg er glad for at jeg jobber med slike som deg, glad for å være en del av en endring større enn stor. Jeg ønsker deg alt det beste på din vei.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.